×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Búzatárolási támogatást igényelhetnek a gazdák: a határidő május 11.

2023.04.27 - 13:48
Az ukrán gabonadömping okozta ársokkok és gazdasági nehézségek enyhítésére rendkívüli búzatárolási támogatásra nyújthatják be igényléseiket a hazai gabonatermesztők – hívja fel a gazdálkodók figyelmét a lehetőségre Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora.

A 2022-es termésből hátramaradt búza raktározási támogatására a következő két hétben, május 11-ig fogadják a termelők kérelmeit a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) megyei központjai. A rendkívüli támogatáshoz szükséges dokumentumokat postai úton vagy elektronikus formában is benyújthatják a gazdák.

Támogatásra jogosultak azok a termelők, akik 2022-ben a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez (APIA) búzakultúrára nyújtották be területalapú támogatási kérelmeiket. Fontos feltétel, hogy a 2022-es esztendőből származó termést a termelő saját tulajdonában levő vagy pedig külső, bérelt gabonatárolókban raktározzák: a támogatást arra a mennyiségre kalkulálják, mint ami 2023. február 1-én a gabonasilókban szerepelt. A rendkívüli támogatást csakis saját termelésből eredő búza raktározására igényelhetik a termelők, a felajánlott pénzügyi segítség a külső vagy harmadik féltől vásárolt gabona tárolására nem kérelmezhető.

rendkivuli-buza.JPG

A támogatás-igényléshez csatolni kell a következő dokumentumokat:
1. Azon termelők esetében, akik harmadik féltől bérelt tárolókban helyezték el búzatermésüket, a bérleti, szolgáltatói szerződés másolatát kötelesek csatolni. A támogatás a 2023. február 1-i készletre vonatkozik.
2. Mellékelni kell a folyószámlára és a számlavezető bankra vonatkozó információkat, amennyiben a folyószámla, illetve a pénzintézet különbözik attól a számlaszámtól, amelyre a 2022-es területalapú támogatás érkezett. Amennyiben a folyószámlák terén tavalyhoz képest nincs változás, a termelőnek járó rendkívüli támogatás folyósítására automatikusan azt a számlaszámot használják, amelyik a gazda neve mellett az APIA nyilvántartásában szerepel.
3. Azok a magánszemélyek, akik saját tulajdonú tárolókapacitásokkal rendelkeznek, saját felelősségükre kötelesek nyilatkozni arról a búzamennyiségről, ami 2023. február 1-én raktárkészletükön szerepelt.

A rendkívüli búzatárolási támogatás tonnára kivetített, lejben meghatározott nagyságát a rendelkezésre álló keretösszeg és a megyékből beérkező kérelmek függvényében az APIA határozza meg. Az intézkedésre országos szinten 20,1 millió eurót, azaz nagyságrendileg 100 millió lejt fordít a mezőgazdasági minisztérium, aminek 50 százalékát, azaz 10,05 millió eurót (49,616 millió lejt) az uniós forrásból, az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból (FEGA), másik felét pedig tagállami hozzájárulásként, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetéséből biztosítják.

Fiatal agrárdiákok jelentkezhetnek a Magyarok Kenyere a Jövőért Ösztöndíjprogramba
Összesen 20 diák részesülhet támogatásban, Magyarországról, vagy az annak határain túli területekről.
Hírlevél 2024. május 10.
Május 11-én a Szatmár megyei avasi borvidék borait népszerűsítő eseményt szervezünk. Lassan emelkedik a búza ára, a romániai nagy üzletláncok pedig a helyi termelők felé fordulnak.
Hírlevél 2024. április 6.
Hagymatermesztők támogatását is tervezi a kormány és készül a mezőgazdasági roncs-program. Kedvezményes kamattal juthatnak kölcsönhöz a gazdálkodók. Hírlevelünkben barlangban termesztett zöldségekről, ingyen kecskéről és zebracsíkosra festett szarvasmarhákról is olvashat.
Cookie