×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Bakator TOUR május 11-én - kezdődik a piknikszezon!

2024.05.04 - 09:12
A 2024-es piknikszezon hat különleges Picnic in the Vineyard eseményt és felejthetetlen élményeket ígér, ahol a Partiumi régió gazdag gasztronómiai örökségét párosítjuk a vidék lenyűgöző szépségével.

A tavalyi évhez hasonlóan az idei eseménysorozatot is Avasújváros Hegyen a Bakator Tour-al indítjuk, május 11-én 11 órától.

A Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságért Egyesület, a ZAZOU Social Events & More, Avasújváros Község Polgármesteri Hivatala, valamint az Avasújvárosi „Négy Kőmalom” Kulturális Egyesület  szervezésében megrendezésre kerülő Bakator Tour rendezvény egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy kapcsolatba lépjünk a tavaszi pompájában virágzó  természettel, megismerjük a helyi autentikus gazdákat, történetüket és azokat az ízeket, amelyek meghatározzák e különleges, az Avas lábánál fekvő idilli helyszínt.   

Avasújváros földjei a Tálna vize mellett igen termékenyek, rétjei, forrásvizei jók, rengeteg erdeje tölgy, bükk, muzsdajfákból áll, szőlője jó bort terem, de keveset. A községközpont határában bentonit, perlit és kaolin tartalmú agyag található. Emellett említésre méltóak az ásványvíz forrásai, melyeket borkutaknak is neveznek. A község megélhetését elsősorban a mezőgazdaság biztosítja, melynek ágai közül jelentős gyümölcstermesztése, elsősorban az alma-, szilva- és szőlőtermesztés emelkedik ki. Túránk helyszínén több mint 300 kisebb borpince található, ahol kisebb kézműves jelleggel zajlik borkészítés. Ezek a pincék 50-100 éves fiatal pincének minősülnek és legfőbb megművelt szőlőfajta a bakator. Egy régi magyar szőlőfajta ez, mely nem mindenhol terem meg. Aromás asztali szőlő, borszőlő. Bora lassan érik, de optimális időjárású években legendás borokat adhat. Ritkán aszúbort is sikerült készítsenek belőle, amely minőségében a tokaji aszú után következett. Ma már a ritkább megtermő szőlőfajták közé tartozik.

bakator-tour.jpg

Az idei Bakator Tour eseményen a helyi kulturális műsorok és népi tevékenységek mellett négy pince várja majd látogatóit: Bak Róbert, Hajdu Mihály, Ludróczki Sándor és Butka Sándor, hogy megkóstolják kézműves boraikat és a finomabbnál finomabb falatkákat, melyek helyben várják a látogatókat. Mint az eddigi piknikeken, most is egy-egy karkötőt fogunk az érkezéskor adni, ami feljogosít arra, hogy végig pohárral kóstoljunk és falatozzunk, majd a hegy egy különleges helyszínén kialakított közösségi ponton programokkal, ételekkel és jó hangulattal készülünk az ideérkezők számára.
Jegyek és bérletek az alábbi oldalon már elővételben elérhetőek: https://zazouevents.com/bilete . További részletekért, részletes programért, utaztatással kapcsolatos és egyéb folyamatosan frissülő információkért, kövesd be a  Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságért Egyesület és a ZAZOU Social Events & More FB-oldalait, valamint a Bakator Tour 2024 FB eseményt.
Utazz velünk a helyi ízek és borok világában, fedezzük fel együtt e vidék páratlan szépségét és a borpiknikek varázsát!  
 
A Picnic in the Vineyard koncepciójáról:

A Picnic in the Vineyard eseménysorozat célja a romániai borkultúra valamint a tudatos és minőségi borfogyasztás népszerűsítése, a partiumi gazdák tudásának, kétkezi munkájának és a helyi ízeknek a megismertetése, az épített és szellemi kulturális örökség illetve a szőlősök turisztikai körforgásba emelése. A 2020. óta Szilágy, Maros, és főként Szatmár megyékben megszervezett hét eddigi Picnic in the Vineyard eseményt töretlen népszerűség övezi, amelyre évről évre több és több érdeklődő érkezik kóstolni, felfedezni és átélni a borpiknikek varázsát.  

Az esemény támogatói:

Partner:
Rottaprint

Energiapartner:
M-SYS

Mobility partner:
Group West Motors

Médiapartenerek:
City Rádió, www.szatmar.ro, Szatmári Friss Újság, matusinka magazin, Anziksz, Kaplony blog, Krónika, Maszol, Egyblog, M1, Erdély TV, PresaSM, Obiectiv SM, Informația Zilei, Opinia de Carei, TVR Romania, Satu Mare News

Cookie