×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Az új agrártámogatásokról tájékoztatják a termelőket a falugazdászok

2023.01.11 - 09:37
Az idéntől életbe lépő új agrártámogatási szabályok nyomán a mezőgazdasági termelők átfogó tájékoztatása és felkészítése lesz a következő hónapokban a partiumi falugazdászok elsődleges feladata. Az újdonságokról, területalapú támogatási és pályázati lehetőségekről márciusban Bihar, Szatmár és Szilágy megyében is tájékoztató-rendezvényeken számolnak be a gazdálkodóknak.

Évindító megbeszélésre gyűltek össze január 10-én Szatmárnémetiben a Partiumi Falugazdász Hálózat munkatársai. A négy megyére kiterjedő szervezet idei első egyeztető gyűlésén Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász Program koordinátora is részt vett, felhívva a falugazdászok figyelmét azokra a hangsúlyos változásokra, újdonságokra, amik a 2023-ban debütáló új támogatási rendszer révén állítják kihívások elé a gazdálkodókat. Épp ezért – hangsúlyozta Magyar Lóránd – az előttünk álló hónapokban a partiumi falugazdászok legfontosabb feladata a mezőgazdasági termelők tájékoztatása lesz azokról az új szabályokról, feltétel-rendszerekről, amik az egységes területalapú és állattenyésztési támogatások igénylésére vonatkoznak. Elmondta: a 2023-2027-es időszakra kidolgozott Országos Stratégiai Terv keretében idéntől nyílnak meg azok az új pályázati kapuk is, amik révén a termelők, induló fiatal gazdák farmjaik, gazdaságaik, feldolgozó üzemeik fejlesztésére, bővítésére vissza nem térítendő uniós pályázati támogatásokat vehetnek igénybe.

agrar.JPG

A gazdák informálása érdekében március folyamán az új agrártámogatási rendszer újdonságairól a Partiumi Falugazdász Hálózat Szatmár, Szilágy és Bihar megye számos településén is bemutatókat szervez: így az érdekelt mezőgazdasági termelők a falugazdászok mellett első kézből értesülhetnek az új mezőgazdasági támogatások összegeiről és feltételeiről a találkozókra meghívott szakemberektől.

„2023 legnagyobb kihívása az új vidékfejlesztési stratégia bemutatása lesz. A gazdák támogatására ugyanis ebből érkeznek az APIA-n keresztül a növénytermesztők számára a területalapú támogatások, az állattenyésztőknek az állatjóléti támogatások, illetve az AFIR közvetítésével azok az intézkedések, kiírások, amik révén a gazdák gépvásárlásra, a továbblépéshez elengedhetetlen farmfejlesztési forrásokra, élelmiszeripari beruházásokra pályázhatnak. Fontos feladatunk, hogy minél több információt eljuttassunk a gazdálkodókhoz. Mikor tavasszal elkezdődik a területalapú támogatás-igénylési nyilatkozatok benyújtása, akkor ott legyünk a gazdák mellett és segítsük őket a zökkenőmentes ügyintézésben, ugyanis rengeteg módosítás van az új vidékfejlesztési tervben. Ezeket minden partiumi gazdálkodónak ismernie kell, hisz nem engedhetjük meg, hogy pusztán az információ-hiány miatt akár egyetlen gazdálkodó is támogatás nélkül maradjon” – szögezte le Magyar Lóránd.

agrar2.JPG

A Partiumi Falugazdász Program koordinátora előrebocsátotta, a gazdák tájékoztatása mellett a falugazdász-szervezet 2023-ban a korábbi esztendőkben elindított programokat, gazdarendezvényeket is folytatja. Példaként a kora tavaszi tematikus metszésbemutatókat, méhészeti találkozókat, a nagykultúrákkal foglalkozó gazdáknak címzett szakelőadásokat, mezőgép-beállítási és drónhasználati bemutatókat említette. Az agráriumban megjelenő technikai, technológiai újdonságokról a különböző hazai és külföldi kiállításokra elkalauzolva is segítenek naprakészen tartani a gazdálkodókat. De idén is csatlakozik a szervezet a Magyarok Kenyere Programhoz, illetve a Szegények Világnapi adománygyűjtési akciókhoz – hangsúlyozta Magyar Lóránd.

A küszöbön álló rendezvényeket, agrárszak-kiállításokat Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője ismertette. A legközelebbi, gazdákat vonzó rendezvény a magyarországi Agromash Expó lesz, amit január 25.-28. között tartanak Budapesten. A rangos gépkiállításra, mezőgazdasági seregszemlére a Partiumi Falugazdász Hálózat autóbuszos kirándulást szervez, amire már a napokban várják az érdeklődő gazdák jelentkezését. A falugazdászok az előzetes regisztráció révén abban is segíteni tudnak, hogy a gazdák a borsos belépődíj kifizetése nélkül, ingyen tekinthessék meg a szakkiállítást. Kovács Szabolcs arra kéri a gazdálkodókat, hogy a regisztráció és a társas utazás ügyében bővebb információkért, részletekért kövessék a szervezet honlapját, illetve keressék a térségbeli falugazdászokat.

agrar1.JPG
Szatmár megyébe érkezik a KAP-karaván
Február 3-án, délután a Szatmár megyei Lázáriba érkezik Vincze Loránt, európai parlamenti képviselő és a Partiumi Falugazdász Hálózat közös szervezésű, mezőgazdasági támogatásokról és pályázati lehetőségekről szóló tájékoztató karavánja.
Minden, amit az idéntől induló új agrártámogatásokról tudni kell
Február 3-án, a Bihar megyei Érmihályfalván rajtol Vincze Loránt, európai parlamenti képviselő és a Partiumi Falugazdász Hálózat közös szervezésű, mezőgazdasági támogatásokról és pályázati lehetőségekről szóló tájékoztató karavánja.
Hírlevél 2023. január 13.
Gázolajár-támogatásról és az állattenyésztési támogatás változásáról is bővebb információkat kaphatnak heti hírlevelünk olvasói. Kiderült az is, hogy mennyi támogatást kapott 2007. óta Románia az EU-tól és hogy a leginkább támogatott szektor a mezőgazdaság volt. Szőlőmetszéssel kapcsolatos tudnivalókról, a mezőgazdaságot forradalmasító újdonságról és a falugazdászok 2023-ra tervezett tevékenységeiről is olvashat friss hírlevelünkben.
Cookie