×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

A mezőgazdaságban is elengedhetetlen a modernizáció

2023.03.27 - 19:17
A hétvégén Szatmárnémetiben tartott Agro Expóból a Partiumi Falugazdász Hálózat tagjai is kivették a részüket: az elmúlt évhez hasonlóan most is érdekfeszítő és aktuális, mezőgazdasággal kapcsolatos témák álltak az általuk szervezett konferencia középpontjában.

A helyszín az Aushopping bevásárlóközpont Cinema One galériája volt, ahol a hatalmas teret a falugazdászokkal különböző termékek kiállítói osztották meg. A konferencia „A modern és hatékony mezőgazdaság” címet viselte, a téma aktualitása különösen idén megkérdőjelezhetetlen. Új pályázati ciklusban lehet ugyanis sokféle támogatást megpályázni, a lehetőségek között pedig ott van a géppark frissítése is. Az Agro Expón számos modern mezőgazdasági gépet vonultattak fel a forgalmazók, a konferencián pedig a pályázati lehetőségek mellett modern nővényvédő szerekről vagy éppen az automatizálás fontosságáról hallhattak előadást a résztvevők.

kovacs-szabolcs-1.jpg

A bevezetésben Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat hálózati vezetője mutatta be a falugazdászok tevékenységét. Mely meglehetősen szerteágazó, a gazdák informálásán és rendezvények szervezésén túl számos szociális projektből is kiveszik a részüket. A folytatásban az APIA és az Erdészeti őrség képviselői beszéltek az érdeklődőknek a támogatási intézkedésekről, illetve az erdősítéssel kapcsolatos lehetőségekről.

konferencia.jpg

A gazdák nagy érdeklődéssel hallgatták a Natur Biokal vegyszermentes növényvédő szerekről szóló előadást is. Mint kiderült, a biogazdálkodásban is hatékonyan alkalmazható szerek nem csak kísérleti körülmények között váltak be, hanem az azt használó gazdák is elismerően beszélnek róluk. Ehhez kapcsolódott Bíró András előadása, aki a fenntartható tápanyaggazdálkodásról osztott meg értékes információkat.

markos-tibor.jpg


Markos Tibor automatizálás témakörben tartott előadást, meggyőzve a gazdákat arról, hogy a mezőgazdaságban is előnyt lehet kovácsolni az elektronikai mérnökök munkájából. Az automatizálással fenntarthatóbb, kevesebb veszteséggel működő gazdaságot lehet létrehozni, ahol az ismétlődő, akár unalmasnak számító feladatokat gépek végezhetnek el.
A konferencia zárásaként Kovács Ottó falugazdász tartott a szövetkezetek és csoportok fontosságáról az agráriparban.

kovacs-otto.jpg

A közös gondolkodás, a közös cselekvés ezen a szakterületen is előnyökkel jár, a gazdáknak pedig el kell vonatkoztatniuk a kommunizmus nagy vívmányának számító kollektíváktól. Napjaink szövetkezetei a gazdák egyéni fejlődését szolgálják, a közösen megvett gépek, a közös árképzés és alkupozíció a szövetkezet tagjainak erősödéséhez vezet.

konferencia1.jpg
Hírlevél 2023. szeptember 29.
A megyei mezőgazdasági igazgatóságoknál pályázhatnak támogatásért zöldségtermesztők. Romániában akár jövője is lehet a fügetermesztésnek, Magyarországon már vizsgálják a lehetőségeket. Hírlevelünkben további érdekes híreket olvashat a nagyvilágból, valamint a Partiumi Falugazdász Hálózat tevékenységéről.
Máramarosi búzaösszentő-ünnepség
Hálaadó istentisztelettel egybekötött búzaösszeöntő ünnepséget tartott szeptember 24-én, vasárnap délután, Monón a Máramaros megyei magyar gazdaközösség.
Hírlevél 2023. szeptember 20.
Utalta a második negyedévi gázolajár-támogatást az APIA és rendkívüli üzemanyag-támogatásban részesülhetnek az olajos magvakat termesztő gazdák. Készül az új sertéstenyésztési törvény alkalmazási útmutatója és kongatják a vészharangot a környezetvédők: a méheket féltik. Hírlevelünkben az éttermekben hódító új vietnámi tyúkfajtáról és a Partiumi Falugazdász Hálózat rendezvényeiről is olvashat.
Cookie