×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

A falugazdászok két hétvégi borversenyen is díjaztak

2024.01.29 - 18:55
Két borversenyt is tartottak a hétvégén Nagykároly környékén, amelyeken a Partiumi Falugazdász Hálózat is díjat adott a legjobb bor készítőinek.

A Mezőfényi Nagykultúrban tartott versenyre a helyi gazdák összesen 73 mintát neveztek be, hogy a szakértői zsűritől kapott jótanácsok alapján jövőre még jobb borokkal büszkélkedhessenek. A zsűri pedig nem is fukarkodott a jótanácsokkal és elismerték, hogy a 2023-as mezőfényi borok jobbak lettek, mint az egy évvel korábbiak. Umhauser Valéria, Bencze Zoltán és Tempfli István végül 37 mintát tüntetett ki aranyéremmel, 16 mintát ezüsttel és 19 mintát bronzzal.

A XXIV. Mezőfényi borversenyen a Nagy Aranyat Májer István bora kapta, és szintén ő részesült a Partiumi Falugazdász Hálózat elismerésében is, amit Brém László polgármester adott át.

Csanáloson is borverseny volt a hétvégén, a település történetében ez a XXIII. ilyen típusú megmérettetés volt. A nevezett borminták száma ez esetben 65 volt, ezeket véleményezte a Bányai Zoltánból, Sporer Jozefból és Serli Csillából álló zsűri.

verseny1.jpg

A végső kiértékelésen elhangzott: bár itt is folyamatosan nő a minőség, a borászoknak érdemes lenne követniük és alkalmazniuk az új technológiákat, ami további javuláshoz vezetne. És nagy szükség enne arra is, hogy a település borkészítői a szakmát érintő problémák megbeszélése mellet kóstolgassák egymás borát is, hiszen ezáltal is sokat lehet tanulni.

Csanáloson egyébként 8 aranyérmet, 21 ezüstérmet és 24 bromzérmet ítélt oda a zsűri. A Nagy Aranyat valamint a falugazdászok díját Boleman Patrick bora nyerte el.

verseny.jpg

 

Cookie