×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Sikert aratott a vidék a Kossuth kertben

2021.09.13 - 12:11
Hangos kakaskukorékolásra ébredhettek hétvégén s azok a szatmárnémetiek, akik a szatmári megyeszékhely-Kossuth kertjének közelében laknak, a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület által működtetett Partiumi Falugazdász Hálózat ugyanis a szeptember 11-én és 12-én – a tavalyi rendezvény sikerén felbuzdulva – háziállataival, ízeivel, szokásaival és népi mesterségeivel együtt ismét városba költöztette a vidéket.

Fotók: Czinel László

A második alkalommal megszervezett, kétnaposra bővült Vidék a városban rendezvény, számtalan programot kínált a szatmárnémeti Kossuth kertbe kilátogató családoknak. A gyermekeket a megszokott vásári látni- és kóstolnivalók mellett állatsimogató-udvar és hagyományos népi gyermekjátékok várták, de betekintést nyerhettek a faluhoz, a gazdálkodáshoz, a vidéki élethez szervesen kötődő népi mesterségekbe is. A helyszínen élőben lehetet követni azt is, hogyan zajlik falun a hagyományos disznóvágás: miként perzselik a sertést, hogyan bontják föl az állatot. A szervezők szándéka szerint ez a bemutató azért volt fontos, hogy a városi gyermekek is lássák és értsék meg, hogy a rántott húsnak való nem a hűtőpultokban lapuló műanyagzacskókban terem.

A legnagyobb élményt a falvakon közönségesnek számító kishaszonállatok – nyuszik, szárnyasok, galambok, kacsák – megcsodálása és simogatása jelentette a gyerekeknek. A látnivalók között értékes fajállatok is szerepeltek, amelyeket a Szatmár Megyei Kisállattenyésztők Egyesületének tagjai hoztak el és mutattak be az érdeklődőknek. De a rendezvényt pártoló gazdák jóvoltából a háziállatok sorába szarvasmarhák, szamarak, juhok, kecskék is kerültek. Pihenés gyanánt sétakocsikázni is lehetett: a hintók szünet nélkül rótták utasaikkal a köröket.

A Kossuth kert egy másik szegletében mezőgazdaságigép-bemutató vonzotta a kíváncsiskodókat. A rögtönzött gépbemutató mintegy időutazást kínált a szemlélődőknek, hiszen a ma használatos robusztus földmegmunkáló eszközök mellett az egykori, lóvontatású felszerelések is megfértek. Azoknak, akik először láttak testközelből ilyen régi és új gépeket, eszközöket, a falugazdászok némi magyarázattal is készségesen segítettek.

A Vidék a városban rendezvényhez illeszkedve – zöldség, gyümölcs, méz és kézműves termékeket kínálva – a Szatmári termékek havi vására is zajlott. Boda László üvegfalú látványkaptára előtt szinte állandóan álltak az érdeklődők, de nagy volt a sürgés-forgás a lacikonyhák, illetve a helyi bor- és pálinkaféléket ajánló standok körül is.

A jókedvről és a minőségi kultúráról délután a színpadon fellépő néptánc- és népdal-csoportok gondoskodtak. Szombaton a szatmárnémeti Röpike, az óvári Ribiszke, a pusztadaróci Pünkösdi rózsák és a mikolai Gyöngyös bokréták, vasárnap pedig a Szatmár megyei Szamoshát Néptáncegyüttes, a hadadnádasdi Dercések, a szárazberki Lehajló rozmaring és a Nyírfa néptánccsoport lépett színpadra. Farkas Anabella és Egri Szarvas Károly, illetve a nyírteleki asszonykórus énekével örvendeztette meg a közönséget. Szombat este utcabál, vasárnap pedig a helyi Royal Team zenekar fellépése zárta a sort.

A Partiumi Falugazdász Hálózatnak a Vidék a városban című rendezvénye a kikapcsolódás mellett nevelő és figyelemfelkeltő célokat is szolgált: programjaival, állataival, szokásaival elsősorban azokhoz a városi lakosokhoz – gyermekekhez és felnőttekhez – szeretné közelebb hozni a vidéket, akik már nem rendelkeznek élő kötődéssel, falusi felmenőkkel.

„A rendezvényt tavaly a koronavírus-járvány miatt csak egynaposra szervezhettük, de a cél nem változott: mutassuk be a vidéki életet a városi embereknek. Gyermekként az én korosztályomhoz tartozók még sok időt töltöttek falun, a nagyszülőknél. A vakációk ideje alatt hihetetlen élményeket szereztünk. Ezeket az élményeket a mai városi gyermekek is meg kellene ismerjék. Azt is meg kell lássák, hogy a tehén nem olyan színű, mint ami a csokoládé papíron szerepel. Ismerjék meg a népi mesterségeket, ízleljék meg a falusi ételeket, lássanak egy igazi, hagyományos disznóvágást, vagy üljenek hintóba, lássanak testközelből egy lovat. A vidéki élet bemutatásán keresztül talán meghozzuk a kedvüket ahhoz is, hogy vidékre költözzenek” – mutatott rá a rendezvény céljaira Magyar Lóránd, parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora.

Hasonlóan vélekedett Kovács Szabolcs falugazdász, a Partiumi Falugazdász Hálózat vezetője is. „Az ötletet Székelyföldről merítettük, ahol hasonló kezdeményezést láttunk. Azt gondoltuk, nálunk is időszerű, hiszen a vidékünkön is egyre nagyobb a kapcsolat-szakadék vidék és város között. Már nem biztos, hogy minden gyermek ismeri a falusi élet titkait és szépségét. Ahol megszűntek a falusi kötődések, ott a vidéki és a városi lakosság között is hatalmasra nőtt a szakadék. Számukra a vidéki élet bemutatásával azt is üzenjük, hogy érdemes visszaköltözni falura” – hangsúlyozta Kovács Szabolcs.

Domján Levente

Címkék:
#videkavarosban
Vidék a városban – másodszor is Szatmárnémetiben
A Szatmár Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület és a Szatmár Megyei Magyar Gazdák Egyesülete együtt hozza el a vidéki települések hangulatát, a vidéki élet hagyományos mozzanatait Szatmárnémetibe. A rendezvények, amelyen sokan átélhetjük gyermekkorunk vidéken töltött napjait, és megismertethetjük a mai városi gyerekeket a falusi élet szépségeivel, a város legnagyobb zöldövezete, a Kossuth kert ad otthont.
Sikeres volt a „Vidék a Városban” rendezvény
A Partiumi Falugazdász hálózat hétvégén rendezte meg az első „Vidék a városban” rendezvényt és egyben a harmadik Szatmári Termékek Vásárt Szatmárnémetiben. Az Electrolux melletti parkolóban egy mezőgazdaságigép-bemutatóra is sor került, ahol kicsik és nagyok felülhettek a kiállított mezőgazdasági gépekre.
Cookie