×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Vidék a városban – másodszor is Szatmárnémetiben

2021.09.10 - 10:03
A Szatmár Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület és a Szatmár Megyei Magyar Gazdák Egyesülete együtt hozza el a vidéki települések hangulatát, a vidéki élet hagyományos mozzanatait Szatmárnémetibe. A rendezvények, amelyen sokan átélhetjük gyermekkorunk vidéken töltött napjait, és megismertethetjük a mai városi gyerekeket a falusi élet szépségeivel, a város legnagyobb zöldövezete, a Kossuth kert ad otthont.

Az idei a második szatmárnémeti Vidék a városban rendezvény, és része egy nagyobb, összetettebb projektnek, mellyel a szervezők a vidéki életet hoznák közelebb a városi lakosokhoz.   

„Rendezvényünkön jelen lesznek helyi termelők, kézművesek, gazdálkodók az egész megyéből, akik számos árucikkel várják a Kossuth-kertbe érkezőket. A standokon ott lesznek a kerámiából vagy fából készült portékák, horgolt ruhaneműk, kézi készítésű babák, de mézet, szörpöket, szezon zöldségeket és -gyümölcsöket is lehet majd venni, melyek minőségét és eredetét minden esetben a Szatmári Termék védjegy garantálja” – mondja Magyar Lóránd, a Szatmári Termék védjegy kezdeményezője.

Ahogy az elmúlt alkalommal is, a szervezők sok gyerekeknek szánt programmal várják a családokat. Lesz lovaskocsizás és kisállatkiállítás, a nagyobbakat általános műveltséggel – és természetesen a vidéki élettel – kapcsolatos játék várja, a kézműves-bemutatókon pedig a résztvevők saját kreativitásukat is próbára tehetik.

A rendezvény részeként átélhetjük majd egy hagyományos disznóvágás momentumait, de előadások, koncertek is színesítik a programot. Szombaton 16 óráról néptáncosok lépnek fel, 19 órától a Hey Roop zenekarral utcabálozhatunk, vasárnap 15 órától újra a néptáncosoké a színpad, 18 órától pedig a Royal Team hozza el a vidéki bálok hangulatát a Kossuth-kertbe.

A rendezvény támogatói a Nemzeti Együttműködési Alap, a Bethlen Gábor Alap, a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ. A tavalyi rendezvényen készült képeket itt nézheti meg.

Sikert aratott a vidék a Kossuth kertben
Hangos kakaskukorékolásra ébredhettek hétvégén s azok a szatmárnémetiek, akik a szatmári megyeszékhely-Kossuth kertjének közelében laknak, a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület által működtetett Partiumi Falugazdász Hálózat ugyanis a szeptember 11-én és 12-én – a tavalyi rendezvény sikerén felbuzdulva – háziállataival, ízeivel, szokásaival és népi mesterségeivel együtt ismét városba költöztette a vidéket.
Gyümölcstermesztési szaknapot tartunk Magyarcsaholyban
Magyarcsaholyban, a református egyház gyülekezeti termében szervez gyümölcstermesztési szakmai napot a Partiumi Falugazdász Hálózat július 22-én, csütörtökön 10 órától.
Várják a jelentkezőket a XVII. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválra
2021. július 17-én Győrben a Hotel Konferenciában szervezik meg a XVII. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivált. Az eseményre a Kárpát-medencéből elsősorban a sajtkészítők jelentkezését várják, de az érdeklődő borászokat sem utasítják vissza.
Cookie