×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület

Falugazdászaink tudástára

2021.07.21 - 08:59
A közelmúltban még ismeretlen kifejezés volt a spanyol csiga, de mára sajnos valamennyi mezőgazdasági területen megtalálható és miután megfelelő nedves érintetlen szaporodó helyét talál, valósággal elözönli a környékbeli zöldséges kerteket. Igen alkalmazkodó kártevő, jól tűri a szélsőségeket, és képes akár más fajokkal is kereszteződni, ami az ökoszisztémára jelent komoly fenyegetést.
2021.07.20 - 14:24
Bármennyire is furcsának tűnik az állításom, mind a gyümölcsfák táplálása, mind pedig a növényvédelem elsősorban a talaj helyes megmunkálásától függ. Mivel az erdélyi gyümölcsösök legnagyobb hibája, a helytelen és minden okszerűséget szinte felrúgó „talajmegmunkálatlanság”, a trágyázás mellett erről is szót kell ejtenünk.
2021.07.17 - 01:07
A lisztharmat és a szürkepenész mellett a perenoszpóra (Plasmopora Viticola) okozza a legnagyobb károkat szőlőültetvényeinkben. Észak Amerikában fedezték fel 1834-ben, ahonnan a kereskedelem révén hamar elterjedt a Földön, hatalmas károkat okozva, amelyet tovább erősített a hasonló időben pusztító szőlőgyökértetű (filoxéra).
2021.07.16 - 21:41
Mikor az embernek több szabad ideje akad, akkor gyakran felmerül annak az igénye, hogy kipróbáljon különböző, a kézügyességet és a kreativitást fejlesztő tevékenységeket. Ezek közül talán a legcsodálatosabb a fafaragás. amelyet a nyugdíjas évei elején járó székelyhídi Szabó Ferencz Tibor választott.
2021.07.16 - 10:29
A nyár a meleggel együtt legyeket is jelent. A különféle legyek megjelenése a környezetben Az állattartás kellemetlen és gazdasági kárt is okozó velejárója. A legyek elleni védekezésben mechanikai, kémiai és biológiai módszereket egyaránt bevethetünk. Mutatjuk, mivel garantált a siker.
2021.07.16 - 09:49
Hazánk egyik legfontosabb szántóföldi kultúrája a kukorica. E növény termesztési technológiáját és annak kartevőit már jól ismerték a gazdák, amikor a 20. század végén egy új kártevővel kellett szembesülniük a termelőknek. Ez a kukoricabogár. Mutatjuk, mit tegyen, hogy megszabaduljon a félelmetes ellenféltől.
2021.07.06 - 20:57
Jakab Attila agrármérnök több mint 4 éven keresztül végzett bioellenőrzéseket a Partiumban - a gazdálkodók, értékesítők valamint feldolgozó kis üzemeken kívül a vadon termő növények begyűjtőit is górcső alá vette. Erről beszélgettünk.
2021.07.06 - 20:36
Falugazdászként rengeteg lovasgazdát látogattam meg az elmúlt időszakban. Azt vettem észre, hogy a környezetemben még eléggé idegenkednek a gazdák a lovak szabadtartásától. Célom gazdák ösztönzése a lovak félrideg, esetleg rideg tartásra.
2021.07.02 - 10:57
A lazítás a tömörítéssel ellentétes folyamat: csökken a talaj térfogattömege, nő a hézagtér, és benne a légtérfogat százaléka. Javul a talaj vízbefogadó és víztároló képessége, csökken az összefolyás, és lejtős területen a vízelfolyás. Mutatjuk, mit tartson szem előtt.
2021.07.02 - 10:01
Kállai Pál mikolai zöldségtermesztő gazda, aki jelenleg feleségével 15 féle zöldséget termeszt, az utóbbi években pedig fóliasátras és szabadföldi epret is. Törzsvásárlói körrel rendelkeznek a szatmári Kispiacon, de a Szatmári Termék védjegyhez-rendszerhez is csatlakoztak, valamennyi termelői vásáron jelen vannak. Bár fiatalként nem ez volt az életcéljuk, a kertészkedésben találták meg hivatásukat.
Cookie