×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület

Falugazdászaink tudástára

2021.10.21 - 01:08
Mivel a betakarítás a végéhez közeledik, ismét időszerűvé vált a gyümölcsfák felkészítése a télre. Erre a célra sokféle permetszer van forgalomban, de az elmúlt időszakban egyre többen érdeklődtek a házilag elkészíthető bordóilé és mészkénlé iránt. Mutatjuk mit kell tennie.
2021.10.21 - 00:50
Avasujvárosban több száz éve foglalkoznak szőlőtermesztéssel, a szőlő és a szőlőshegyek meghatározó szereplői a családok életének. A múlt század végéig még igen elterjedt volt a dédszülőktől örökölt bálványos prés, amelyet a szőlőshegyen használtak a gazdák. Ezt hozzuk közelebb a ma emberéhez.
2021.10.14 - 08:58
„Aki akár egy csipetnyi elhivatottságot vagy szeretetet is érez a szőlőtermesztés vagy a borkészítés iránt, soha ne adja fel”. Ezt tanácsolja Boda László a szőlősgazdáknak. A szilágysámsoni borászról, aki a rendszerváltás után egy évvel, 17 évesen készítette az első borát, már írtunk, most egy videót is közzéteszünk róla.
2021.10.09 - 22:39
A talaj védelme nem csak a gazda, de mindannyiunk, az egész bolygónk jól felfogott érdeke. Dr. Stefanovits Pál múlt században megfogalmazott, a talaj védelmét biztosító parancsolatai 2021-ben talán még aktuálisabbak, mint korábban. És nagyon úgy tűnik, az elkövetkezendő években is igencsak meg kell fontolnunk mindeniket.
2021.10.09 - 22:05
Móricz Sándor és Rozália hét évvel ezelőtt Selymesilosván vásároltak egy elég hiányos és gondozatlan gyümölcsöst. Biotermesztéssel foglalkoznak, alma, szilva, dió, körte, őszibarack, kajszibarack és körte terem a fákon, a vásárlók azonban a vegyszermentes gyümölcsökért nem igazán akarnak többet adni.
2021.10.08 - 22:27
Ha nincs rózsa tövis nélkül, bátran mondhatjuk, hogy kert sincs rózsa nélkül. Szinte minden talajon megél, azonban legszebben a tápanyagban (szervestrágya, komposzt, lombtrágya) gazdag, kötöttebb talajokon díszlik. Elmondjuk, hogyan varázsolhatja irigylésre méltóvá a rózsabokroktól illatozó kertjét.
2021.10.05 - 23:00
Valamennyi udvarban vagy kertben megtaláljuk vidékünkön is a diófát. Hatalmas lombkoronája alatt szívesen hűsöl mindenki egy forró nyári napon, de értékes termése is fontos szempont. Ahogy a minőségi diófa is az asztalosok kedvencének számít. Ez azonban csak az utolsó állomás a fa életében. Nézzük, hogyan kell hozzáfogni az ültetéshez és a diófa gondozásához.
2021.10.01 - 10:10
A 67 éves Blaga László Szamoskoródon tevékenykedik és bátran kijelenthetjük, hogy a Partium legnagyobb lótenyésztője. Állatállományát javarészt egyedül látja el. Lovait korszerű istállóban tartja, melyet ezelőtt négy évvel épített. Lovaival a kiállítások, lovas rendezvények gyakori vendége, hátasainak mindenki a csodájára jár, ezekről az eseményekről pedig valamennyi alkalommal díjakkal tér haza.
2021.09.28 - 11:45
A fokhagyma termesztése nem igényel különösebb szakértelmet, ennek ellenére sok fejtörést okozhat a tapasztalatlan gazdának. Elmondjuk, hogyan kell készülni az ültetésre és mire érdemes figyelni a földeken. Bár igénytelen növénynek tartják, a szürkepenész, a fuzáriumos, a penicilliumos és a szkeróciumos rothadás megtizedelheti a fokhagymatermést, ahogy a sztemfilliumos és az alternáriás levélfoltosság vagy a fokhagymarozsda is.
2021.09.21 - 18:59
A hegyközcsatári lakos, Sztankovics Gyula igen érdekes elfoglaltságot választott magának, ugyanis összegyűjtötte a múlt kincseit a jelen és a jövő emberei számára. Az évek során sok tárgyat gyűjtött össze, amelyeket helyhiány miatt a saját otthonában állít ki, és bárki számára szívesen tart tárlatvezetést.
Cookie