×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Sikeres volt a „Vidék a Városban” rendezvény

2020.10.14 - 14:32
A Partiumi Falugazdász hálózat hétvégén rendezte meg az első „Vidék a városban” rendezvényt és egyben a harmadik Szatmári Termékek Vásárt Szatmárnémetiben. Az Electrolux melletti parkolóban egy mezőgazdaságigép-bemutatóra is sor került, ahol kicsik és nagyok felülhettek a kiállított mezőgazdasági gépekre.

 

A rendezvényen az érdeklődők bepillantást nyerhettek a vidéki élet hétköznapjaiba.

 

Így az érdeklődők a lovasudvarban lópatkolás nézhettek végig, valamint a gyerekek pónilóra ülhettek, de a szülőkkel akár a hintón is sétálhattak. E mellett szárnyasokat etethettek, szamarat, kecskét, bárányt, nyuszit simogathattak, de meglepetés vendéggel is készültek a szervezők egy alpaka személyében.
2020czl-9020.JPG

A népi mesterségek udvarában bőrdíszművest, kötélfontót, kosárkészítőt és csuhés munkáját tekinthették meg az érdeklődők.

2020czl-8964-1.JPG
A Szatmári Termékek vásárban a már védjeggyel rendelkező kézművesek és helyi termelők mutatták be és kínálták megvásárlásra termékeit. A kínálatban megtalálhatóak voltak a friss és feldolgozott zöldségek, gyümölcsök, finom szatmári borok és pálinkák, méz hús és hentesárú, levendula készítmények, babák, ruhaneműk és kiegészítők. A méhész standnál nemcsak a különleges mézek kínálatából lehetett válogatni, hanem a méhészetben használatos eszközöket, illetve a mézkészítő szorgos méheket is meg lehetett tekinteni, akikről a méhész készségesen mesélt. 

Az esemény keretében az Electrolux melletti parkolóban egy mezőgazdaságigép-bemutatót tartottak azzal a céllal, hogy a városon élők megismerjék, milyen gépeket használnak a modern mezőgazdaságban, illetve az ide látogató gazdák megtekinthessék a jelenlegi piaci kínálatot is. Lehetett találkozni és beszélgetni a gépek tulajdonosaival és forgalmazóival a gépekről, azok beszerzési lehetőségeiről stb., a résztvevők pedig felülhettek a traktorokra, kombájnra és más gépekre is.
            A rendezvény egy lehetőség arra, hogy a falut és a várost minél közelebb hozzuk egymáshoz, próbálunk kapcsolatot kialakítani a termelők és a fogyasztók között.  A rendezvény fő célja az volt, hogy a városi lakosság, mint felvásárlók, találkozni tudjanak a vidéki termelőkkel, lehetőséget biztosítva a személyes találkozásra is nagy hangsúly tevődik, hiszen nem mindegy, hogy mi kerül az asztalra, ha a vásárló tudja, honnan származik az élelmiszer, biztonságban érzi magát.

Az esemény a Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület, a Partiumi Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület, a Szatmár Megyei Magyar Gazdák Egyesülete, a CED – Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft, valamint a SZAMIT közös munkájaként valósult meg.

Támogatók: Nemzeti Együttműködési Alap, Communitas Alapítvány, G.M. Zamfirescu Kulturális Központ, Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala

Cookie