×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Újra igényelhető a területalapú támogatás

2020.04.22 - 05:21
„Április 6-tól újra lehet a területalapú támogatásra pályázni a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnél (APIA). A koronavírus-járványra való tekintettel azonban csak online, azaz interneten keresztül lehet leadni az igényléseket” – tudtuk meg Magyar Lóránd parlamenti képviselőtől, a képviselőház mezőgazdasági és vidékfejlesztése szakbizotts

A kérvények leadásának felfüggesztéséről március közepén született döntés, az akkor megadott április 6-ig tartó szünetet nem hosszabbították meg, úgyhogy újrakezdték a kérvények fogadását.

Az online kérvényezés viszont nem feltétlenül egyszerű a gazdák számára, ezért érdemes a megyei APIA-nál segítséget kérni – elsősorban telefonon. A kérvény kitöltése az IPA online alkalmazás segítségével, illetve az Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszerben (IACS) lehet kitölteni. Aláírni viszont majd személyesen is kell majd, a járvány végeztével.

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium április 3-án kiadott 89-es számú rendelete szerint megvan a lehetőség arra, hogy az APIA maga kérje ki a szükséges igazolásokat a polgármesteri hivataloktól. A kérvényezésben telefonon segítséget lehet kérni az APIA munkatársaitól, és telefonon lehet bejelenteni a gazdálkodó által megművelt területen történt változásokat is.

Mint megtudtuk: Szatmár megyében március 2. és 16. között megközelítőleg háromezren kérték a terület alapú támogatást, az előző évek tapasztalatai alapján az ügynökségnél most további 15 ezer kérvényezőre számítanak.

A támogatás igénylésében segíthetnek a polgármesteri hivatalok dolgozói, de Szatmár megyében érdemes a Partiumi Falugazdászok helyi képviselőihez is fordulni, akikkel fel lehet venni a kapcsolatot az office@partiumigazda.ro emailcímen, illetve a 0755/842-461-es vagy a 0733/926-673-as telefonszámon.

A területalapú-támogatás mellett az üzemanyag-támogatás igénylés is online zajlik.

„Bízom benne, hogy gördülékenyen zajlik majd a kérvények leadása. Én arra biztatok mindenkit, hogy ne féljenek segítséget kérni. Mindannyiunk számára új ez a helyzet” – mondja Magyar Lóránd.

Forrás: anziksz.com

Pályázati összesítő
A nyár a gazdatársadalom számára nem jelent egyet a szabadságolással. Nemcsak a termőföldeken vagy az állatok körül van munka. Több pályázatnak most van a leadási időszaka.
Újabb rendkívüli intézkedésekkel támogatja a borágazatot az EU
Az európai uniós hozzájárulás mértéke a nemzeti támogatási programok összes intézkedése révén 70 százalékra nő, miután egy korábbi rendkívüli intézkedés már 50-ről 60 százalékra növelte a támogatás mértékét.
Rendkívüli támogatás a mezőgazdasági termékek uniós promóciójára
A támogatás célja a normál piaci működés helyreállítása. A pályázati felhívások kiegészítik a nemrégiben elfogadott, az egyes agrár-élelmiszeripari ágazatok támogatására meghozott rendkívüli intézkedéseket.
Cookie