×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Tervezet: támogatnák a fiatal munkanélkülieket alkalmazó gazdákat

2020.10.25 - 10:48
Egy sürgősségi kormányrendelet-tervezet szerint akár 6000 lejes támogatást is kapnának azok a gazdák, akik munkanélküliként regisztrált fiatalokat alkalmaznának. A támogatás legfennebb 75%-át a fiatal kapná meg, legkevesebb 25% pedig a gazdát illetné.

 

 


A mezőgazdászok és más, az élelmiszeripari szereplői havi 2250-6000 lejes európai uniós támogatást kaphatnak minden olyan most alkalmazott munkanélküli személy alkalmazása után. Erről határozna legalábbis egy sürgősségi kormányrendelet-tervezet, amely elemzés alatt van a Ludovic Orban vezette kabinetben. Ez azt is előírja, hogy a támogatás jelentős hányadát kötelezően az alkalmazott fizetésére kell fordítani.

 

A startupcafe.ro portál által ismertetett tervezet szerint a támogatás a 16 és 29 év közötti, a munkerő elhelyező ügynökségeknél munkanélküliként regisztrált fiatalokért járna. A megítélt összeget 18 hónapig havonta folyósítanák. A támogatás legfennebb 75%-át az alkalmazott fiatal kapná meg, legkevesebb 25% pedig az alkalmazót illetné, az összeget legfeljebb 2023. december 31-ig folyósítja az állam. A támogatásokat a Mezőgazdasági Minisztérium vissza nem térítendő EU-s forrásokból finanszírozná.

 

Proiect-OUG-Salar... by PVME

 

A sürgősségi kormányrendelet-tervezet előírása szerint a támogatás összege az alkalmazott iskolai végzettsége függvényében az alábiak szerint változna.

 

  • az alapfokú, 5-8 osztályt végzett alkalmazottak után legfennebb 2250 lej járna
     
  • középfokú tanulmányokkal rendelkezők maximum 3500 lejt kapnának
     
  • a felsőoktatási diplomával rendelkező személyek fizetése, függetlenül az egyetemi végzettség szakirányától, legfeljebb 6000 lejjel finanszírozható a támogatásból
Cookie