×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Egyre több fiatal lát jövőt a mezőgazdaságban

2021.07.20 - 16:06
Egy friss felmérés eredményei azt mutatjuk, hogy három, mező­gazdasági iskolába iratkozó diákból egy saját céget indítana vagy pedig folytatná a szülei vállalkozását. A mező­gazdasági profilú iskolában tanulók 54 százaléka esetében legalább egy családtag az ágazatban dolgozik.

A tanul­mányok elvégzése után azonban jelentősen nő azoknak a száma, akik így döntenek, az évek során ugyanis, a felmérés eredményei szerint legalábbis, megtetszik nekik ez a szakma. A meg­kérdezettek 31 százaléka válaszolta azt, hogy egyetemen folytatná a tanulmányait, hogy agrármérnöki, állatorvosi vagy állatorvos technikusi diplomát szerezzen. A mező­gazdasági profilú iskolában tanulók 54 százaléka esetében legalább egy családtag az ágazatban dolgozik, tíz diákból négy a család hatására dönt ezen iskola mellett, 8 százalékuk esetében a család már kapott európai uniós támogatást a mező­gazdasági tevékenység után, 41 százalékuk esetében a család 4 hektárnál kisebb föld­területen gazdálkodik. Romániában jelenleg 57 mezőgazdasági profilú szaklíceum működik, míg húsz évvel ezelőtt 120 volt a számuk.

Címkék:
#fiatalgazda
Idén sem sikerült hazacsalogatni a fiatal gazdákat
A július 5-i határidőig 256 pályázatot nyújtottak be a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynök­ségéhez a külföldön élő fiatal gazdák haza­csaloga­tását célzó program keretében. Az ered­mény messze elmaradt a várako­zásoktól – az igényelt pénzösszeg mindössze 10,5 millió euró, alig valamivel több a keret­összeg felénél.
Bíró Ábel: a mezőgazdaságba is kell a fiatalos lendület
A 22 éves sándorhomoki Bíró Ábel szerint nincs csodálatosabb dolog a világon annál, mint látni, hogyan lesz egy aprócska magból termés. „Ez egyszerre hihetetlen és ámulatba ejtő. Ezt szeretni kell, másképp nem érdemes erre a pályára lépni” - mondja a fiatalember, aki szerint a mezőgazdaság hivatás, az egyik legfontosabb a világon,
Közvitán a 6.1 és 6.3 alintézkedések
Közvitára bocsátotta a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége A fiatal mezőgazdasági termelők letelepedésének támogatása (6.1-es alintézkedés) címet viselő pályázatának leírását, illetve a 6.3 alintézkedést, amely a kisgazdaságok fejlesztését támogatja. A javaslatokat június 4-ig várják az AFIR postacímén valamint a consultare@afir.info e-mail címen.
Cookie