×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Ne feledkezzünk meg a gyümölcsfáink zöldmetszéséről

2021.08.18 - 15:57
A metszés szó hallatán sokan a tél végi metszési munkára gondolnak, de legalább ezzel egyenértékű munkálat a nyár végi, úgynevezett zöldmetszés, amellyel helyrehozható az is, amit a téli metszéskor elhibáztunk. Elmondjuk mit és hogyan kell tenni.Fotó: agraroldal.hu

Az augusztusban elvégzett zöldmetszés a növekedés lassításával a termőegyensúly beállítását szolgálja. Ezzel a művelettel korlátozhatjuk a fa magasságát, megoldjuk a letermett és beteg ágak eltávolítását, elősegítjük a szellős lombozat kialakítását, amivel megszüntethetjük azt a mikroklímát, amely sok növénybetegségnek a melegágya. A levélzet jobb megvilágítása nyomán fokozódik a termőrészek berakódása, a gyümölcskötődés, a terméshozam és ezzel egyidőben javul a gyümölcsök minősége, színeződése, valamint a tárolhatósága. A másik fontos érv a zöldmetszés mellett, hogy a nyugalmi állapotban végzett metszés során a sebgyógyulás lassú, ezért a sebeken át könnyen bejuthatnak azok a kórokozók, amelyek a csonthéjasok gutaütéses betegségéért leginkább felelősek. Ha már a kórokozók bejutottak, a fák lassú, de biztos halálát okozzák.

Növényvédelmi szempontból a csonthéjasoknál (őszibarack, kajszi, szilva, meggy, cseresznye) kiemelt jelentőséggel bír a zöldmetszés, mivel télen semmilyen metszési művelet nem ajánlott, csupán rügyduzzadáskor (március közepe után), amikor a téli rügykárokat is figyelembe véve, kiegészítjük a zöldmetszést. Vegyünk néhány példát a kiskertünk gyümölcsfái közül.

Az alma nyári metszését akkorra időzítjük, amikor a fák hajtásainak nagy része csúcsrügyben záródott. Gyenge növekedésű fáknál ez július második felére esik, míg a közepes vagy erősebb növekedésűeknél augusztus közepén időszerű a beavatkozás. A nyári fajták metszése a szüret utáni két héten belül esedékes. A nyári metszés a vízhajtások eltávolításán kívül az egy-két éves gallyazat visszamteszését és ritkítását is célozza. Az ennél idősebb képletek eltávolítása terméscsökkentő hatású lehet. Erős növekedésű fákon csonkmentesen végezzük a ritkítást, mert a csonkokon erős vízhajtásképződés indul meg a következő évben. A gyenge növekedésű fákon viszont 1-3 centiméteres csonkok hagyásával távolítjuk el a hajtásokat. A vastagabb, hosszabb hajtások ilyen maradványain rövid szártagú termőrész képződésére számíthatunk a metszés évében. A vízhajtásokat célszerű 10-20 centiméteres állapotban kézzel kitépni, elejét véve ezzel az újabb vízhajtások megjelenésének, ami metszés esetén gyakran előfordul. Fontos teendő a sérült, beteg ágak eltávolítása is.

A meggy zöldmetszésére augusztus vége a megfelelő időszak. Azok a fajták, amelyek zömében hosszú termővesszőkön teremnek, metszés nélkül az évek során hajlamosak az úgynevezett felkopaszodásra. A fiatal fák csak kis mértékű metszést igényelnek. Termőkorban elegendő közepes mértékű ritkítás, ahhoz hogy erős, új hajtások fejlődjenek a gyümölcsnagyság és a terméshozam között pedig kedvező egyensúly alakuljon ki. Az idei hajtásokat körülbelül a felére vágjuk vissza és ritkítsuk ki őket. A 8-10. évtől nem tanácsos engedni, hogy a meggy koronája nagyobbra nőjön. Ezért a vezérágak csúcshajtását minden évben vissza kell vágni az előző évi fás részig. Az erősebb felső ágnál egy középerős, lefelé irányuló hajtásig metsszük le. A konkurens és az ágak felső részén növő ostorhajtásokat folyamatosan el kell távolítani. Elhanyagolt, metszetlen meggyfák felkopaszodott ágakkal és elvadult ostorhajtásokkal csak abban az esetben fiatalíthatók, ha a törzsük és ágaik egészségesek. Erős fiatalításkor a visszavágás az ágak hosszának 50%-át érintheti. Ezenkívül az elöregedett, kopasz ostorhajtások mérsékelt ritkítása is szükséges. A kivágandó, csüngő vesszők eltávolítását 2-3 évre osszuk el, hogy ne legyen túl nagy terméskiesés és hajtásnövekedés. A monília által károsított, leszáradt hajtásokat, ágrészeket el kell távolítani és meg kell semmisíteni.

Az őszibarack különösen zöldmunkaigényes, a metszés az egész vegetációban végezhető. A nyár végi ritkítás során tőből távolítsuk el a sűrűn elhelyezkedő, vagy rossz helyzetben álló hajtásokat, a beteg és barackmollyal fertőzött ágakat, valamint a letermett vesszőket. A visszametszésnek is nagy szerepe van, mert az erős növekedésű fáknál harmad-, sőt negyedrangú elágazások is fejlődhetnek, amelyek vékonyak és sokszor be sem érnek. A visszametszés hatására a másodrendű hajtások jól kifejlődnek és beérnek. A meghagyott vesszők a jobb fény- és tápanyagellátottságban gyorsabban, biztosabban érnek be, így a virágrügyek, amelyek a következő év termésének alapját képezik, szépen ki tudnak fejlődni. Termésfokozó hatása miatt az augusztusi zöldmetszés a télivel szemben kifejezetten ajánlott.

Fodor István agrármérnök, falugazdász

Diófa oltás ablakos módszerrel
Sokáig, többféle módszerrel próbálkoztam a diófa oltással történő nemesítésével, eddig sikertelenül. Számomra az ablakos oltás módszere bizonyult nyerőnek. Ennek lépéseit mutatom be, bízva abban, hogy így több gazdatársam próbálkozását koronázza majd siker.
Gyümölcstermesztési szaknap, drónbemutatóval
Gyümölcstermesztési szaknapot szervezett a Partiumi Falugazdász Hálózat Magyarcsaholyban, ahol az érdeklődők részletes információkat kaptak az APPIA drónforgalmazó vállalat termékeiről, a dróntechnológia mezőgazdasági alkalmazásáról – gyümölcsösökben és szántóföldi kultúrákban egyaránt.
Gyümölcsösök trágyázása és talajmunkálata
Bármennyire is furcsának tűnik az állításom, mind a gyümölcsfák táplálása, mind pedig a növényvédelem elsősorban a talaj helyes megmunkálásától függ. Mivel az erdélyi gyümölcsösök legnagyobb hibája, a helytelen és minden okszerűséget szinte felrúgó „talajmegmunkálatlanság”, a trágyázás mellett erről is szót kell ejtenünk.
Cookie