×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Módosítana a 2013-as referenciadátumon a mezőgazdasági miniszter

2020.10.22 - 20:10
Frissítené a szarvasmarhatartóknak kínált átmeneti kiegészítő támogatások referenciadátumát a mezőgazdasági miniszter. Adrian Oros ezért tartózkdotott a 2020 utáni közös agrárpolitikára vonatkozó reformcsomaggal kapcsolatos szavazáson.

Tartózkodott a Mezőgazdasági és Halászati Tanács október 20-a és 21-e között megszervezett ülésén a 2020 utáni közös agrárpolitikára vonatkozó reformcsomaggal kapcsolatos szavazáson Adrian Oros mezőgazdasági miniszter, akárcsak bolgár és litván hivatali kollégája. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minsztérium közleménye rámutat arra, hogy bár a kétnapos tárgyalássorozatot követően a tagállamok mezőgazdasági miniszterei elfogadtak egy általános megközelítést, a hazai szaktárcavezető így fejezte ki elégedetlenségét azt illetően, hogy frissíteni kell a a szarvasmarhatartóknak kínált átmeneti kiegészítő támogatások (ANTZ) referenciadátumát.

 

A referenciadátummal a probléma, hogy az évente folyósított támogatást a szarvasmarhatartók máig arra az állománylétszámra kapják, mely 2013-ban a birtokukban volt, ám az referenciadátumhoz kötődő szarvasmarha-állomány sok gazdaság esetében mára már rég nem is létezik, vágóhídra került – ezek a termelők érdemtelenül jutnak pénzhez –, miközben nem illetheti magasabb hazai kiegészítő támogatás azokat az állattartókat, akik fejős- vagy húshasznú állományukat időközben jelentősen bővítették. A 2013-as referenciadátumhoz kötött támogatási politikát a gazdálkodók részéről is sok kritika éri. Adrian Oros az uniós miniszteri találkozón a szarvasmarhákra fizetendő ANT-s támogatás frissebb, 2018-as referenciadátumhoz való kötését szorgalmazta, amire a német soros EU-elnökség ígéretet tett, ám végül nem váltotta azt valóra.

 

 

 

Az elfogadott megállapodás tanúsítja tagállamok határozott elkötelezettségét az ambiciózusabb környezetvédelmi célkitűzések iránt: a jóváhagyott csomag olyan eszközök bevezetéséről rendelkezik, mint (a jelenlegi szakpolitikát tekintve újdonságnak számító) kötelező ökorendszerek és a megerősített feltételesség. Az elfogadott álláspont ezenkívül biztosítja a tagállamok számára a szükséges rugalmasságot annak eldöntését illetően, hogy miként kívánják elérni a környezetvédelmi célokat. A Tanács így már rendelkezik a politikai felhatalmazással ahhoz, hogy (miután a társjogalkotó is jóváhagyta saját álláspontját) megkezdje a tárgyalásokat az Európai Parlamenttel a reformmal kapcsolatos átfogó megállapodás elérése érdekében.

 

A miniszterek ugyanakkor elfogadtak egy jogalkotási aktust, amellyel egy évvel elhalasztják az ökológiai termelésről szóló rendelet alkalmazását és az ökológiai termékek címkézésének bevezetését.

Címkék:
#támogatások
Büntetik a tarlóégetőket, de a támogatástól is elesnek
Tilos a szántóföldek tarlójának és az ott található növényi maradékoknak, valamint az állandó rétek növényzetének az elégetése. Több ezer lejes bírságra számíthatnak a törvénysértők.
Cookie