×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Már leadhatják a betelelési nyilatkozatokat a méhészek

2020.10.22 - 17:03
Év végéig adhatják le a méhészek a betelelési nyilatakozatokat. Akik elmulasztják bejelenteni a télre felkészített méhcsaládok számát, nem részesülhetnek olyan ágazati támogatásokban, amihez az Állattenyésztési Ügynökség igazolása szükséges.

 

December 31-ig fogadja a bejegyzett méhészetek kötelező, téli állományszámra vonatkozó nyilatkozatait az Állattenyésztési Ügynökség – figyelmezteti az érintetteket Marian Irimei, a mezőgazdasági miniszter személyes tanácsadója, aki maga is méhészkedik.

 

Emlékeztetett arra, hogy azok a bejegyzett méhészek, akik a télre felkészített méhcsaládok számát elmulasztják bejelenteni, jövőre nem részesülhetnek olyan ágazati támogatásokban, amihez az Állattenyésztési Ügynökség igazolása szükséges. Ilyen például az idei, a kedvezőtlen tavaszi időjárás miatti többletkiadások részbeni kompenzációjára felajánlott, méhcsaládonkénti 25 lejes úgynevezett de minimis, azaz csekély összegű támogatás, amit a szakhatóság nyilvántartásában szereplő állományszám után folyósítottak a méhészeti azonosítóval rendelkezőknek.

 

A bejegyzés főbb lépései:

  • a méhcsaládok felvétele a helyi önkormányzat mezőgazdasági regiszterébe ( 70 méhcsaládnál kisebb állományok esetében a tevékenység is adómentes)
  • a méhcsaládok bejelentése a helyi állatorvosnál
  • a méhészetek állategészségügyi engedélyeztetése
  • a méhészeti azonosító szám megszerzése

 

Azok a méhészek, akik már rendelkeznek azonosítóval, a megyei állattenyésztési ügynökséghez online is elküldhetik a kitöltött formanyomtatványt.

 

Címkék:
#méhészet
Gondot fog okozni a mezőgazdaságban a  zuhanó méhpopuláció
A rovarok a világ legfontosabb beporzói, az ENSZ adatai szerint 115 globális élelmiszer-növény beporzása függ tőlük.
Újabb pályázati lehetőségek a méhészeknek
A Nemzeti Méhészeti program keretein belül több pályázat is elehető lesz, amelyekben lehetőség nyílik majd méhészeti eszközbeszerzésre is.
Cookie