×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Így védhetjük meg szőlősünket a szürkerothadástól

2021.08.17 - 17:31
A lisztharmat és a peronoszpóra mellett kétségkívül a szürkerothadás számít a szőlő egyik legnagyobb károkat okozó betegségének. Valamennyi bortermelő vidékén jelen van – furcsa mód ezek közül sok borvidéken áldásnak tartják -mivel ugyanaz a gomba felelős a nemesrothadásért is, amelynek melynek végeredménye az aszúbogyó. Mutatjuk, mi a teendő.

A szürkerothadást kiváltó kórokozó, a Botrytis cinerea Pers valamennyi szőlőtermesztő országában jelen van. Nem specifikus szőlőbetegség, nem válogatós, polifág, több mint 100 gazdanövénye ismert, köztük a zöldségfélék, a cseresznye, a szilva, az eper vagy a körte. További különlegessége, hogy nemcsak élő növényi részen képes megélni, hanem elhalt növényi maradványokon ún. szaprofita módon is fennmarad.

 Lappangási ideje hosszú, így jelen van mindig az ültetvényben, és csak a megfelelően csapadékos időjárásra vár, hogy szórhassa milliós nagyságrendű konídiumjait. A fertőzés elindítói ezek a beteg, elhalt növényrészekben képződő áttelelő képletekből (szkleróciumokból) fejlődő, szél útján terjedő konídiumok. A kórokozó legkönnyebb sebzéseken, sérüléseken keresztül (jégverés, szélkár, molyrágás, darázskártétel, lisztharmat miatt bekövetkező bogyófelhasadás, fiziológiás bogyórepedés) juthat be, de a sérülésmentes növényi részeket is megtámadja. De az ép bőrszöveten is áthatolnak és fertőznek.

Gazdasági kártétele

 

A kórokozó könnyen azonosítható a megbetegedett növényrész felületén megjelenő szürke, „porzó” konídiumtartó gyep alapján. Az első veszélyes időszak a virágzás-kötődés, amikor a nehezen leváló virágsapkán megtelepedve fertőzi a fürtvirágzatot, vagy a fürtkocsányt. A növekvő, még zöld szőlőszemeket elsősorban sebzéseken, sérüléseken keresztül támadja meg., de a zsendülő, érőfélben lévő fürtök károsítása a leggyakoribb.

Csapadékos időszakokban igen jelentős károkat tud okozni. Bár többgazdás kórokozó, talán legnagyobb jelentősége mégis a szőlőtermesztésben van, mivel a zsendülő bogyókat neki kedvező időjárási körülmények között, akár 50-80%-ban is károsíthatja, de nem ritka a 90-100%-os kár is.

A gomba számára a 22 és 24 Celcius fok közötti hőnmérsékleti értékek számítanak optimálisnak, ilyenkor a lappangási idő lecsökken két napra. Gyors fejlődését nagyben elősegíti a levegő magas páratartalma (80-90%). Ezért is okozza a legjelentősebb károkat a meleg csapadékos őszökön.

A szürkerothadás elleni védekezés

Termesztéstechnológia – törekedjünk a metszési elemek arányos elosztására, a szálvesszős formáknál kerüljük a vesszők átfedését, az idős részeken az elhalt kéreg is egy áttelelő pont lehet a gomba számára. A hajtások késői bekurtításával elejét lehet venni a fertőzésnek, de a termőfal minél lazább szerkezete, a fürtök jó szellőzése is jótékony hatással lehet a betegség visszaszorításában.

Sokan alkalmazzák a fürtzóna levelezését, amivel a fürt mihamarabbi száradását segítik elő.

Vegyszeres védekezés – a nagy nemzetközi vegyipari cégek szaktanácsadóinak a többsége egyetért abban hogy a szürkerothadás elleni védekezést már a virágzáskor el kell kezdeni.

A Bayer speciális botritis elleni készítménye a Teldor kontakt módon hat a gomba fejlődését gátolva. Ezen kívül a cég ajánlja a Flint Max-ot ami lisztharmat ellen is kiváló valamint a Luna experiece-ot.

Ezen kívül a Syngenta svájci vegyipari vállalat palettájáról is választhatjuk a Switch-et amit már ajánlott fürtzáródás előtt kijuttatni valamint a rövidebb élelmezési várakozási idejű Chorus-t amit ajánlott a szüret előtti 15-20 nappal előtti időszakban kipermetezni.

A BASF cég is képviselteti magát a szegmensben a jól ismert Cabrio Top-al ami igen hatékonynak bizonyul a szőlő több betegégével szemben, valamint a Cantus nevű készítményével.

A piac rengeteg hasonló vegyszert ajánl a termelőknek, amelyekkel nagyon jól gyéríthető a botritis cinerea – ezek kontakt módon gátolják a gombák kifejlődését. Ide sorolhatjuk a folpet hatóanyagú (Folpan, Shavit stb) készitményeket, a mankoceb tartalmúakat (Mankosol, Dithane) valamint a clorotalonil alapú (Bravo, Mycogard) növényvédőszereket.

Huszár Antal falugazdász

Boda László pincészete Szilágysámsonban
Boda László már gyerekkorában megszerette a szőlőmunkát, az első ,,saját” borát 17 éves korában készítette (1991-ben). Annyira sikeres lett, hogy a maturandusok buliján az akkori ,,Gheorghe Sincai’’ középiskola már az ő borával ünnepelt. Arra biztatja azokat, akik „akár egy csipetnyi elhivatottságot vagy szeretetet érez a szőlőtermesztés vagy a borkészítés iránt”, hogy soha ne adják fel.
Ezt tegyük a szőlő feketerothadása esetén
A szőlő feketerothadása (Guignardia bidwellii) nevű gombás betegség évről-évre nagy fejtörést okoz a szőlősgazdák számára. A gyors melegedés és a kitartó esőzések kedveznek a spórák térhódításának. Mutatjuk hogyan ismerhető fel a betegség és mit lehet tenni ellene.
A tapadásfokozó a növényvédő szer hatékonyságát is fokozza
A növényvédelmi kezeléseknél mindenki arra törekszik, hogy a beavatkozás minél kisebb ráfordítással minél hatékonyabb legyen. Fontos, hogy a folyamatosan dráguló növényvédő szerek ki tudják fejteni a maximális hatásukat, ezért érdemes kiegészíteni őket valamilyen tapadásfokozó, felszívódást elősegítő készítménnyel.
Cookie