×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Európai uniós támogatás mezőgazdasági biztosításra

2020.05.13 - 16:48
Az intézkedés lényege, hogy a biztosítótársaságoknak kifizetett biztosítási összeg egy részét, azaz 70%-át pályázat útján az ügynökség visszatéríti a pályázónak.

A 17.1-es számú intézkedés, azaz a Mezőgazdasági biztosítás díjakhoz nyújtott támogatás keretösszege idén 15 millió euró. A pályázatok május 11-től november 30-ig várják az ügynökség számítógépes rendszerében.

Az intézkedésre pályázhatnak mind a fizikai személyek, mind a jogi személyiségű mezőgazdasági vállalkozások. Feltétel, hogy a pályázó 18 éven felüli és aktív mezőgazdasági tevékenységet folytasson. A pályázathoz a gazdálkodónak egy megkötött szerződése kell legyen egy biztosítási társaságnál, amelyet teljes értékben kifizet a szerződésben meghatározott időpontig. A pályázó köteles biztosítási szerződést köt minden olyan területre, amelyet ugyanazon terménytípussal művelnek/ a gazdaságban létező, azonos fajhoz tartozó állatok teljes állományára. Kivételt képeznek a borkészítésre telepített szőlő ültetvények, amelyek biztosítását nem támogatja a jelen kiírás.  

A mezőgazdasági termelő, amely a 17.1.-es intézkedésen belül támogatást kér kötelezően egy szerződést köthet egy biztosító társasággal termény- / ültetvény- / fajbiztosítás érdekében, legalább egy kockázati tényező fedezésére. A kockázati tényezők lehetnek: szárazság, forróság, árvizek, jég, korai vagy kései fagy, vihar, nagy erősségű záporok, hosszan tartó túlzott csapadék, valamint a karanténlistán szereplő növény- és állatbetegségek okozta károk.

További információk az https://afir.info/oldalon.

Pályázati összesítő
A nyár a gazdatársadalom számára nem jelent egyet a szabadságolással. Nemcsak a termőföldeken vagy az állatok körül van munka. Több pályázatnak most van a leadási időszaka.
Újabb rendkívüli intézkedésekkel támogatja a borágazatot az EU
Az európai uniós hozzájárulás mértéke a nemzeti támogatási programok összes intézkedése révén 70 százalékra nő, miután egy korábbi rendkívüli intézkedés már 50-ről 60 százalékra növelte a támogatás mértékét.
Rendkívüli támogatás a mezőgazdasági termékek uniós promóciójára
A támogatás célja a normál piaci működés helyreállítása. A pályázati felhívások kiegészítik a nemrégiben elfogadott, az egyes agrár-élelmiszeripari ágazatok támogatására meghozott rendkívüli intézkedéseket.
Cookie