×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

A szarvasmarha szaporítás tervezéséről

2021.08.31 - 17:19
A szarvasmarhatartó gazdák két dologra kell nap, mint nap odafigyeljenek, amelyek jelentősen befolyásolják a munka után járó hasznot. Az állomány szaporítása, a tehenek ellése, illetve a megszületett borjak felnevelése. Ezek állandó munkát és felkészülést igényelnek. Ebben a cikkben a szaporodást befolyásoló okokról lesz szó, a következőben a borjak neveléséről írunk.

Az állomány gyarapodása adja a gazdaság növekedését, jövedelmezőségét – úgy is fogalmazhatunk, hogy a szaporodás ciklusra a gazdasági haszon miatt kell odafigyelnünk.

Egy 100 fős anyaállományú gazdaság esetén – átlag kategóriába sorolva, elfogadható termelési szinttel számolva – egy év alatt 85 ellés várható. Ugyanebből a számból számítva tovább a 15%-os a selejtezési mutatót, ami szintén a belefér kategória.      

Hogyan jutunk el ezekhez a számokhoz? Hogyan lehetne ezen javítani? Melyek a befolyásoló tényezők?

Az első ellés, vagyis az első folyatás időpontja az üszőknél, ami fajtánként különbözik.

A visszavemhesítés akadályozó tényezők miatt történik, az ellés szám csökkenéséhez vezet, illetve ebből következik a növekvő selejtezési kényszer, vagyis az állományveszteség.

A befolyásoló tényezők a teljesség igénye nélkül:

  • a nehéz ellés megviseli a méhet – azért rendkívüli, mert ha nincs látható nyom, akkor nem várja senki a meddőséget
  • az ellésnél szükséges beavatkozás,- fertőzést okoz, vagy az utána maradó nehezen kivizsgálható szövődmények
  • egy beakadt hormon ciklus is komoly lemaradást okoz az állatok szaporodásában
  • meddőséget, vetélést okozó betegségek

A szarvasmarha fajtáknál az első folyatás ideje:

  • Limousin/Charolaise 22-24 hónap
  • Simmentáli/Angus 16-18 hónap
  • Holstein 12-14 hónap

Az elkésett időpont, a túlfejlődés gátolja a fogamzást

A fertőző betegségekre már manapság van oltás. Amennyiben a telepen szükséges, a tartástechnológiát is beszámítva, megtervezhető a munkafolyamat az oltások beadására.

Léteznek  egyedi oltások (például az IBR-re) vagy kombinált vegyes oltások (IBR+PI3+BRSV+BVD).

Annyit kell tudni, alapismeretként, hogy IBR-t és BVD oltást nem adunk 15 hónaposnál fiatalabb borjaknak egyszerre, legalább 1 hónapnak el kell telnie a két betegség elleni oltás között.

Hormonkezelésekre is vannak jó programok, azok megtalálhatók az interneten is, de egy alapkezelés a gyógyszer leírásban is mindig szerepel. Arra mindenképpen érdemes vigyázni, hogy a leírás hozzáértőknek van fogalmazva, a szófordulatok helyetlen értelmezésével lehet nagyot hibázni, ha az ember saját maga alkalmazza a kezelést (nem csak PgF létezik!).

Jó eredményeket lehet elérni, az időben hosszabb Ovsynch programokkal, vagy a Progesteron használatával is.

A legnagyobb hiba a hormonkezeléseknél a tehén ciklusánaka fel nem ismert állapota és az ebből adódó hibás kezelés. A hormonális problémák kezelésére érdemes mindig kikérni egy szakembert véleményét – Nyugat-Európában például kizárólag csak állatorvos adhatja be az állatnak a hormonkezelést.

Nem véletlen, hogy nyugaton a gazdaságok működtetését, a pályázatokból való pénzforráshoz való hozzáférést szakképzéshez, kurzusok elvégzéséhez kötik. Vegyük komolyan a képzéseket, az alapismereteket. A fajták alapszükségleteinek kielégítésének ismeretét. A takarmányozás a gazda alap ismerete kell legyen. Mert a legfontosabbak a takarmányozási hiányosságok, mert a betegségek nagy részét mindig innen származtathatjuk.

A legfontosabb a takarmányozás, amikor megfelelően előkészítjük a tehenet az ellésre. Megelőzheti a felesleges nehéz elléseket, az állatorvos beavatkozásának szükségét. Amennyiben a méhvisszahúzódás megtörténik, a megyszakadás is gyógyul. Az első ciklus (csendes) 15-20 napra várható ellés után. A minél jobb szaporodásbiológiai mutatók elérésére érdekében az első vemhesítést ajánlott a 36-42 napra következő ciklusban megpróbálni.

Minél későbben folyatunk ellés után, annál nehezebb a visszavemhesítés.

Amennyiben a ciklus nem indul be, vagy nem vesszük észre – a ciklust érdemes a hormonprogram szerint előkészíteni, és a folyatást időben megkezdeni.

A gazdaság működésének másik alapja a nyilvántartás.

A kezelések, oltások, folyatások naprakész vezetése. De a törzskönyvi adatok, az állat tulajdonságai is nagyon fontosak. Mivel a tehenészetben egy hosszú, évekig tartó folyamat eseményeinek az összessége alapján hozzuk meg döntéseinket.

Bartha Károly falugazdász

Közel százezer szarvasmarhatenyésztő kért Covid-támogatást
Lezárult az úgynevezett Covid-támogatás igénylése a tej- és húshasznú szarvas­marhákat tenyésztők számára. Ezzel tulajdonképpen a COVID – 19 járvány által kiváltott gazdasági válság okozta veszteségeket kompenzálja az állam. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség közleménye szerint országos szinten 93.593 kérelmet iktattak, 1.307.297 állatra és 81.176 tonna tejre.
Szarvasmarhatartás Szilágynagyfaluban
Napjainkban egyre kevesebben foglalkoznak szarvasmarhatartással, számos településen megfigyelhető, hogy csökkenőben van az állomány. A szilágynagyfalusi Szabó házaspár a kivételek közé tartozik, mi több arra törekednek, hogy fejlesszék és bővítsék gazdaságukat.
Kisgazdák támogatásáról
A kistermelők támogatása deklaratív szinten prioritás az Európai Unió valamennyi országában. Igaz országonként nagy különbségek vannak az általános támogatásokban is. Pedig a gazdák életminősége a támogatások mennyiségén és a termelékenység hatásfokán múlik.
Cookie