×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Egyre nagyobb gondot okoz Partiumban is a fitoplazma

2021.06.18 - 08:10
A gyümölcstermesztők napjainkban egyre több kórokozóval és betegséggel kell szembenézzenek az ültetvényeken, ami alól a mi vidékünk sem képez kivételt. Évről évre egyre nagyobb teret hódítanak a fitoplazma eredetű megbetegedések, amelyek szerte a földön növekvő tendenciát mutatnak, mind a nagykultúrákban mind pedig a kertészeti ültetvényekben.

A fitoplazma a kajszi- és az őszibarack ültetvényekben okozza a legnagyobb fejfájást, a kórokozó megnevezése csonthéjasok európai sárgulása (European stone fruit yellow phytoplasma).

A fitoplazmák nagyon kicsi egysejtű élőlények melyek sok közös tulajdonságot mutatnak a baktériumokkal és egyes vírusokkal, azonban egy teljesen más kórokozóról van szó. A múlt században az agrobiológusok baktériumnak írták le és baktériumként kezelték, egyes esetekben vírusként. Azonban van egy nagy különbség a gombákkal és baktériumokkal szemben, mivel a fitoplazmákat nem lehet mesterséges közegben tenyészteni, ami nagyon megnehezíti a vizsgálatukat. A hatékony kezelésére jelen pillanatban semmilyen eszköz nem áll rendelkezésre, a fertőzött fák 70-80%-a nagy valószínűséggel idő előtt elpusztul.

Pajzos Bertalan is, akinek az őszibarack ültetvényében idén jelent meg először a betegség, elpusztítva a fák egy jelentős hányadát, nem kis fejtörést okozva ezzel a gyümölcstermesztőnek. Az ültetvényt avasujvárosban telepítette 2017-ben, több fajtát ültetett, és a betegségre legfogékonyabbnak a Red Haven fajtát tartja, mivel a legnagyobb része az elpusztult vagy megbetegedett fáknak, ebből az amúgy közkedvelt fajtából került ki.

A gyümölcstermesztő elmondása szerint rendszeresen védekezik a fákat támadó betegségek ellen, de bevallja, a fitoplazmára nem volt felkészülve, igaz, még soha nem is találkozott vele. Az egyetlen hatékony módszer a megelőzés, a betegségmentes szaporítóanyag beszerzése vagy előállítása és a betegséget terjesztő rovarvektorok rendszeres irtása. Az idei évben több gazda jelentős terméskiesést könyvelhet el a fitoplazmafertőzés miatt, a helyzeten pedig egyáltalán nem javít az erős tafrinás nyomás, ami a fák kondícióit rontja.

Huszár Antal falugazdász

A Partiumban is terjed a spanyol csupaszcsiga
A közelmúltban még ismeretlen kifejezés volt a spanyol csiga, de mára sajnos valamennyi mezőgazdasági területen megtalálható és miután megfelelő nedves érintetlen szaporodó helyét talál, valósággal elözönli a környékbeli zöldséges kerteket. Igen alkalmazkodó kártevő, jól tűri a szélsőségeket, és képes akár más fajokkal is kereszteződni, ami az ökoszisztémára jelent komoly fenyegetést.
Gyümölcsösök trágyázása és talajmunkálata
Bármennyire is furcsának tűnik az állításom, mind a gyümölcsfák táplálása, mind pedig a növényvédelem elsősorban a talaj helyes megmunkálásától függ. Mivel az erdélyi gyümölcsösök legnagyobb hibája, a helytelen és minden okszerűséget szinte felrúgó „talajmegmunkálatlanság”, a trágyázás mellett erről is szót kell ejtenünk.
Gyümölcstermesztési szaknapot tartunk Magyarcsaholyban
Magyarcsaholyban, a református egyház gyülekezeti termében szervez gyümölcstermesztési szakmai napot a Partiumi Falugazdász Hálózat július 22-én, csütörtökön 10 órától.
Cookie