×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hirek

A prioritások között szerepelnek a mezőgazdasági beruházások

2020.07.23 - 16:59
Adrian Oros mezőgazdasági miniszter azt mondta Temesváron, hogy a romániai mezőgazdasági termelők támogatása érdekében létre kell hozni egy erős helyi közpiacot.

Továbbá elmondta, hogy változtatásokat kell eszközölni a helyi közbeszerzés terén, hogy az elöljáróknak lehetőségük legyen helyi agrár-élelmiszeripari termékekből fedezni a település szükségleteit.

Oros kifejtette, az Országos Stratégiai Program prioritásainak szem előtt tartásával 2021-től megteremtik a romániai termékek begyűjtésének, tárolásának, feldolgozásának feltételeit. Ez nyolc regionális központ révén fog megvalósulni, amelyekkel kapcsolatban lesznek a termelők és a szövetkezetek. A cél az, hogy a kistermelők is mielőbb versenyképessé váljanak - tette hozzá a miniszter.

A Országos Stratégiai Program egy másik prioritása az öntözőberendezések beszerzése. Ennek megvalósítása érdekében korábban 170 millió lejt különített el az állam, ez az összeg azonban nem bizonyult elegendőnek.

'Jelentősebb finanszírozásra van szükség. A jégeső hatásainak elhárítását célzó országos program keretében 2024-ig az ország teljes mezőgazdasági területét le kell fednünk, ha meg akarjuk védeni. Itt a vízgazdálkodási stratégiát akartuk elindítani, ugyanis néhány hónappal ezelőtt kaptam kézhez egy tanulmányt a temesvári gazdálkodókról, amelyből megtudtam, hogy Bánságban a 18. század óta zajlottak vízgyűjtő- és csatornamunkák. A tanulmányból megértettem az elsivatagosodás elleni küzdelem jelentőségét" - tette hozzá a mezőgazdasági miniszter.

Cookie