×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

APIA: kevesebb igénylés nagyob földterületre

2020.06.18 - 16:51
Több földterületet összevontak, így kevesebb gazdaság van, ám sokkal nagyobb termőföldet művelnek meg

Idén 17 ezerrel kevesebb személy igényelt területalapú támogatást, mint tavaly, ám 170 ezer hektárral nagyobb mezőgazdasági területre, mint egy évvel korábban – jelentette ki Adrian Oros mezőgazdasági miniszter. Magyarázata szerint ez azt jelenti, hogy több földterületet összevontak, így kevesebb gazdaság van, ám sokkal nagyobb termőföldet művelnek meg. A szakminiszter emlékeztetett: az Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) idén két hónappal hamarabb kiadta a gazdáknak azokat az igazolásokat, amellyel az APIA által ősszel fizetendő teljes összeg 85%-áig rövidtávú kölcsönt vehetnek fel a bankoktól. 2019-ben 846 ezer gazda összesen 9,7 millió hektár földre kért területalapú támogatást. (Forrás: Agerpres)

Pályázati összesítő
A nyár a gazdatársadalom számára nem jelent egyet a szabadságolással. Nemcsak a termőföldeken vagy az állatok körül van munka. Több pályázatnak most van a leadási időszaka.
Újabb rendkívüli intézkedésekkel támogatja a borágazatot az EU
Az európai uniós hozzájárulás mértéke a nemzeti támogatási programok összes intézkedése révén 70 százalékra nő, miután egy korábbi rendkívüli intézkedés már 50-ről 60 százalékra növelte a támogatás mértékét.
Rendkívüli támogatás a mezőgazdasági termékek uniós promóciójára
A támogatás célja a normál piaci működés helyreállítása. A pályázati felhívások kiegészítik a nemrégiben elfogadott, az egyes agrár-élelmiszeripari ágazatok támogatására meghozott rendkívüli intézkedéseket.
Cookie