×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
H1

Agrárminisztérium: eredményes a falugazdászok munkája - videó

2021.06.02 - 18:04
Sikeresnek és eredményesnek ítélte meg a partiumi falugazdászok munkáját Magyarország Agrárminisztériuma, így folytatódik a program! – jelentette be Facebook-oldalán Magyar Lóránd. A Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora hangsúlyozta, az új év is tele van kihívásokkal, így lesz munka bőven.

Magyar Lóránd, a Partiumi Falugazdász Program koordinátora több kollégája részvételével Dr. Torda Mártával, a magyar Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának főosztályvezetőjével, Mészáros Balázs vezető-kormányfőtanácsossal és Merkatz László szakmai támogatóval tartott munkamegbeszélést. Ezen a találkozón közölték a magyarországi küldöttek a hírt.

„A találkozón szó esett a következő év új kihívásairól is, tehát munkából most sem lesz hiány!” – írja Facebook-bejegyzésében Magyar Lóránd, parlamenti képviselő, az alsóház mezőgazdasági szakbizottságának az alelnöke.

A partiumi falugazdászok 2018-ban kezdték el a munkát, három szakemberrel, Szatmár megyében – a helyi hálózatokat a Partium esetében a közös történelmi múltra, a többnyire azonos természeti adottságokra és közös problémákra alapozva összevonták, így jött létre a Partiumi Falugazdász Hálózat. Ennek keretében Bihar megyében hét, Szatmár megyében hat, Szilágy megyében három, Máramaros megyében pedig egy falugazdász tevékenykedik.

„A falugazdászok az Erdélyben nem létező agrárkamarák miatt keletkezett űrt töltik be: szakmai tanácsadást nyújtanak különböző, mezőgazdasággal kapcsolatos területeken, Agrárakadémia néven az érintettek által nagyon hasznosnak ítélt szakmai konferenciákat szerveznek, s a pályázati támogatások terén is segítenek eligazodni. Rendszeresen tartva velük a kapcsolatot látom, hogy szívvel-lélekkel dolgoznak, és egyre többen fordulnak hozzájuk segítségért” – foglalta össze a falugazdász hálózat küldetését az egy éves évfordulón Magyar Lóránd.

Amellett, hogy a falugazdászok napi kapcsolatot tartanak fenn a körzetükbe tartozó gazdákkal, akiket tanácsokkal látnak el, legyen szó növénytermesztésről, állattenyésztésről vagy épp pályázatírásról, találkozókat szerveznek, valamint működtetik a partiumigazda.ro honlapot, amely nemcsak híreket közöl, hanem bemutatja a vidék gazdáit, illetve számos szakmai anyagnak is teret ad. A falugazdász hálózat Mezsgye címmel négyhavonta megjelenő nyomtatott lapot ad ki, ugyanakkor heti hírlevélben tájékoztat pályázati újdonságokról valamint aktuális gazdahírekről.

A mai, magyarországi küldöttekkel folytatott találkozó részeként az agrár Vándorbölcső-program keretében vette át a mikolai Deák család, a família legkisebb tagjának, a május 21-én született Dávid Istvánnak szánt bölcsőt. Az agrár-vándorbölcsők kedvezményezettjei a mezőgazdaságból/ élelmiszer előállításból élő családok. Egy-egy családnál a bölcső legtöbb hat hónapig maradhat, ezután új családhoz kerül. A Vándorbölcső annak a jelképe, hogy a család gyermekvállalása nem egyéni feladat, hogy szeretettel, segítséggel a gyermeket fogadó család mellett áll egy közösség.

Tekintse meg videónkat:

Címkék:
#falugazdász
Fát ültettünk, jövőt építettünk
Aki fát ültet az unokáira gondol, tartja a mondás, vagy ahogyan most mondják hosszú távra tervez. A Partiumi Falugazdász Hálózat csatlakozott a Böjte Csaba ferences szerzetes által indított gyümölcsfaültetési programhoz.
Megtartották évindító gyűlésüket a partiumi falugazdászok
Idén is folytatják a munkát a falugazdászok, hogy hatékony segítői legyenek a partiumi gazdálkodóknak – jelentette ki Magyar Lóránd, a falugazdász-program koordinátora
Cookie