„Agrár- Vándorbölcső” a Partiumban

Az európai országok lakossága elöregedőben van, ennek ellensúlyozására Magyarország egy sajátos népességpolitikát folytat, így próbálva biztosítani a nemzet gyarapodását. Ennek egyik szép példája az immár évek óta működő és egyre bővülő, nemzetközi hagyományőrző-szociális „vándorbölcső mozgalom”, amely fabölcsők adományozásával kisközösségeket ösztönöz arra, hogy a gyermekeket vállaló családoknak kiemelt figyelmet szenteljenek. A közösségépítés, gyarapítás mellett természetesen a bölcső élettani hatásai is fontos szempontoknak számítanak. A ringatózó kiságy használata az újszülötteknél segíti az idegrendszer fejlődését, az egyensúlyérzék kialakulását és stabilitást is jelent a babáknak: a ringató mozgás a születés előtti időszakot idézi fel bennük, amitől könnyebben megnyugszanak.

A 2012. évi indulás óta magánszemélyek, egyesületek, alapítványok, egyházközségek, önkormányzatok kapcsolódtak be a mozgalomba – összesen már több mint kilencven bölcső vándorol a Kárpát-medencében és szerte Európában. A program népszerűségének köszönhetően ugyanis 2015-ben útjára indultak bölcsők a határokon túl is. Idéntől az Agrárminisztérium is csatlakozik a nyolc éves kezdeményezéshez. A külhoni magyar, agráriumból élő, gyermeket váró családok részére „Agrár- Vándorbölcsőt” adományoz a minisztérium. A program lebonyolítója a Minisztérium Kárpát-medencei Együttműködések Főosztálya, amely, külhoni magyar agrárszervezetekkel működik együtt.

Az agrár-vándorbölcsők kedvezményezettjei a mezőgazdaságból/ élelmiszer előállításból élő családok, akik éppen kisbabát várnak. Egy-egy családnál a bölcső legtöbb hat hónapig maradhat, ezután új családhoz kerül. Ennek értelmében olyan családok jelentkezését várjuk, akik a babavárás időszakában vannak és részesei szeretnének lenni a mozgalomnak!

A Vándorbölcső annak a jelképe, hogy a család gyermekvállalása nem egyéni feladat, hogy szeretettel, segítséggel a gyermeket fogadó család mellett áll egy közösség.

 

Bővebb információért keressék Simon Dalma falugazdászt!

Telefonszám: 0755842461, email: dalma.simon@partiumigazda.ro