×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Rendkívüli támogatás a mezőgazdasági termékek uniós promóciójára

2020.07.13 - 17:41
A támogatás célja a normál piaci működés helyreállítása. A pályázati felhívások kiegészítik a nemrégiben elfogadott, az egyes agrár-élelmiszeripari ágazatok támogatására meghozott rendkívüli intézkedéseket.

Az Európai Bizottság két új pályázati felhívást hirdetett meg annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány okozta válságban leginkább sújtott mezőgazdasági termelők promóciós tevékenységét segítse.

A válság jelentős hatással volt az Európai Unió agrár-élelmiszeripari ágazatára, leginkább a gyors keresletváltozás miatt, továbbá a HORECA szektorban történő drasztikus visszaesés – a hotelek, éttermek, bárok és kávézók bezárása - okozott gondot valamennyi tagországában. A támogatás célja a normál piaci működés helyreállítása. A pályázati felhívások kiegészítik a nemrégiben elfogadott, az egyes agrár-élelmiszeripari ágazatok támogatására meghozott rendkívüli intézkedéseket.

 

A pályázati felhívások egyszerű, vagyis egy tagország szakmai szervezete(i) által benyújtott programokra illetve összetett, vagyis több tagország szakmai szervezetei által benyújtott programokra nyújthatóak. Mindkét esetben 5 millió eurós keret áll rendelkezésre az EU belső piacára vagy harmadik országok piacára irányuló tájékoztatási és promóciós programok esetén.

 

A támogatásban részesülő mezőgazdasági termékek köre:

  • zöldségek és gyümölcsök (feldolgozott termékek kivételével),

  • bor,

  • fásszárú és egyéb élőnövények, növényi részek (virághagyma, tő stb.) valamint vágott virágok és zöld díszítők,

  • tej és tejtermékek,

  • feldolgozásra szánt burgonya (kivéve a friss piaci burgonya).

 

A támogatás intenzitása: 85% EU társfinanszírozás. A támogatott program végrehajtásának időtartama: 1 év.

 

A támogatás kedvezményezettjei:

  • reprezentatív szakmai vagy szakmaközi szervezetek,

  • reprezentatív uniós szakmai vagy szakmaközi szervezetek,

  • tagállam által elismert termelői szervezetek és termelői szervezetekből álló társulások,

  • az agrár-élelmiszeripari ágazatban működő szervek, amelyek közfeladatként mezőgazdasági termékek promóciós feladatait látják el (pl. kamarák).

 

A pályázatokat 2020. augusztus 27-ig lehet benyújtani. További részletes információk és a pályázati felhívások elérhetőek: egyszerű programokösszetett programok.

Pályázati összesítő
A nyár a gazdatársadalom számára nem jelent egyet a szabadságolással. Nemcsak a termőföldeken vagy az állatok körül van munka. Több pályázatnak most van a leadási időszaka.
Újabb rendkívüli intézkedésekkel támogatja a borágazatot az EU
Az európai uniós hozzájárulás mértéke a nemzeti támogatási programok összes intézkedése révén 70 százalékra nő, miután egy korábbi rendkívüli intézkedés már 50-ről 60 százalékra növelte a támogatás mértékét.
Hírlevél 2020. július 4.
Hetente frissülő hírlevelünkből értesülhet a jelenlegi támogatásokról és egyéb hasznos információkról!
Cookie