×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Magyar: elfogadhatatlan a sertéspestis ellen kidolgozott stratégia

2021.07.20 - 15:51
Az afrikai sertéspestis terjedésének megállítására kidolgozott sürgősségi kormány­rendelet-tervezettel nem az a legnagyobb gond, hogy az állatokat ezentúl a kistermelők nem etethetnék a háztartásban keletkezett maradé­kokkal, illetve biztosítani kell a lábbelik fertőtle­nítését, mielőtt a gazda az ólba lépne – jelentette ki Magyar Lóránd.

A kép­viselőház mező­gazdasági szak­bizott­ságának az alelnöke szerint az új rendelet-tervezet, a korábbi háromhoz hasonlóan ellehetet­lenítené a kisgazdák munkáját, hiszen ha nem rendel­keznének céggel, nem szaporít­hatnának sertést, illetve nem is adhatnának el állatokat. Mint mondta, az RMDSZ tervezete inkább a kis háztáji gazdaságok pártján áll, ebben leszögezik például, hogy a gazdák tenyészt­hetnének sertést (legtöbb 15 állatot tarthatnának), illetve el is adhatnák a szaporulatot. Amennyiben pedig egy kis gazdaságban megjelenne a sertéspestis, csak a közvetlen környéke kerülne vesztegzár alá. „Fontos szempont, hogy az általunk kidolgozott szabály­rendszernek és a minisztérium vitatott tervezetének is része a gazdák oktatása, és az előírások betiltásának az ellenőrzése, esetleg büntetése. Csak így tarthatjuk kordában az afrikai sertéspestis terjedését” – mondta Magyar Lóránd, aki maga is dolgozott az RMDSZ „ellenjavaslatán”, egy jól átgondolt koncepción, amely szakértők bevonásával, az állategészségügyi előírásokra és a józan paraszti észre is támaszkodva született meg.

Az RMDSZ javaslatában is szerepel a házi ételmaradékok kitiltása a sertések étrendjéből. Ez a legtöbb európai országban már rég bevezetett szabály, és valóban hatékony a sertéspestis terjedése ellen – például nem jut el az állatig a fertőzött búzából készült kenyér maradéka. Igazság szerint pedig a háztáji gazdálkodók disznói számára már nem is a konyháról kikerült maradék a fő táplálékforrás, hanem a kukorica és a tápszerek. A lábbelik fertőtlenítésével is egyet értenek és szerepel is az RMDSZ tervezetében. De ez a tervezet a kis háztáji gazdaságok pártján áll: a gazdák tenyészthetnének sertést (legtöbb 15 állatot tarthatnának), illetve el is adhatnák a szaporulatot. Amennyiben pedig egy kis gazdaságban megjelenne a sertéspestis, csak a közvetlen környéke az kerülne vesztegzár alá. A környéken dolgozó tiszta ipari létesítmény pedig folytathatná az állatok elszállítását, kereskedelmét.

„Fontos szempont, hogy az általunk kidolgozott szabályrendszernek és a minisztérium vitatott tervezetének is része a gazdák oktatása, és az előírások betiltásának az ellenőrzése, esetleg büntetése. Csak így tarthatjuk kordában az afrikai sertéspestis terjedését” – mondja Magyar Lóránd.

Mint kiderült, a szakemberek szerint a betegséget nem lehet felszámolni az országban, ugyanis nem csak az ember és a kis családi gazdaságok, vagy a nagy ipari létesítmények tényezők ebben az ügyben. A vaddisznók sajnos nagyon hatékonyan terjesztik a kórt, a mozgásukat, egészségi állapotukat pedig nem lehet megfelelőképpen ellenőrizni. A védekezésben pedig nem feltétlenük válik be olyan módszer, ami más európai országban sikeres lehetett, hiszen itt egyedülállóan sok kis gazdaságban tartanak akár 3-4 állatot, az ország egy részében ráadásul szabadtartásban kószál a házi sertés, amely így fokozottan ki van téve a fertőzésveszélynek.

 

„Mi azt szeretnénk, ha mindenképp egy fenntartható, a háztáji gazdaságok érdekeit is figyelembe vevő szabályozás lépne érvénybe. Meg kell akadályozni, hogy a gazdáklat hátrányosan érintő rendeletek törvény-erőre emelkedjenek, újra párbeszédet kezdeményezünk a minisztériummal, bemutatva az általunk kidolgozott tervezetcsomagot” – nyilatkozta Magyar Lóránd.

Szigorításokat vezetnének be a sertéstartásban
Komoly szigorításokat vezetne be a saját fogyasz­tásra sertést nevelő gazdák számára az Országos Állat­egészség­ügyi és Élelmiszer­biztonsági Hatóság. Az ANSVSA által kidolgozott sürgős­ségi­rendelet-tervezet célja az afrikai sertéspestis terjedésének a meg­akadályo­zása.
APCPR: legkevesebb 25 százalékkal fog emelkedni a sertéshús ára
Legkevesebb 25 százalékkal fog emelkedni a sertéshús ára – állítja a Sertéshústermelők Országos Egyesülete (APCPR) közleményben. A szervezet szerint az áremelkedés oka, hogy a sertéspestis továbbra is agresszívan terjed Romániában, emellett jelentősen, 25%-kal emelkedtek világszinten a takarmányárak.
Afrikai sertéspestis: megállíthatatlan a kór terjedése
Országszerte 428 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván jelenleg - közölte pénteken az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság. Az elmúlt egy hét alatt 14 megyében 24 új fertőzésgóc jelent meg, és 39-et sikerült felszámolni kilenc megyében.
Cookie